Internationalisering: leren over grenzen heen
Leren stopt niet bij de muren van de school, het centrum of zelfs de landsgrenzen. Door in contact te komen met andere onderwijssystemen, culturen en methodieken, verbreden leerlingen, leerkrachten en scholen hun horizon en versterken ze hun expertise.
Internationalisering is een belangrijke pijler binnen Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en sluit naadloos aan bij de visie van EPOS, het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Onderwijs en Vorming. Net zoals EPOS geloven wij dat internationale ervaringen bijdragen aan kwaliteitsvol onderwijs, persoonlijke groei en een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Mobiliteit en samenwerking over de grenzen heen verrijken niet alleen de individuele deelnemer, maar versterken ook onze scholen en opleidingscentra als geheel.
Internationale projecten op maat van scholen en de samenleving
Bij Provinciaal Onderwijs Vlaanderen gaan we verder dan het ondersteunen van individuele mobiliteit. We ontwikkelen en coördineren ook internationale projecten die inspelen op de noden van onze scholen en de uitdagingen van vandaag
en morgen. Of het nu gaat om innovatieve leermethodes, digitale transformatie, duurzaam onderwijs of inclusie: onze projecten worden steeds opgezet met oog voor de toekomst en met de ambities van Vlaanderen 2050 in het achterhoofd.
Zo bouwen we mee aan een onderwijssysteem dat wendbaar, vooruitstrevend en internationaal georiënteerd is.
Contact? koen.bouve@pov.be
Internationale projecten
Augmented reality in het beroepsonderwijs – Spatial Awareness for vulnerable learners with AR-tools (SAVLAR) (2022 – 2025)
Veel leerlingen begrijpen 2D-modellen niet goed, terwijl AR hen helpt abstracte concepten in 3D te visualiseren. Dit maakt leren effectiever en toegankelijk, omdat AR op gangbare apparaten werkt zonder extra kosten. Het project richt zich op de implementatie van AR in STEM-onderwijs, met speciale aandacht voor kwetsbare leerlingen in het beroepsonderwijs (VET).

Gamebased lezen – Increase reading pleasure and -skills in VET (iREAD) (2022 – 2025)
Met de inzichten van PISA als basis, streven we naar een doorbraak in het leesonderwijs. Ons doel is om de leesvaardigheden te verbeteren, de motivatie van leerlingen te vergroten en leerkrachten te ondersteunen in hun cruciale rol. Met behulp van innovatieve methoden en geavanceerde technologieën willen we de liefde voor lezen stimuleren en leerlingen de noodzakelijke leesvaardigheden bijbrengen.

Empower Teachers to Triger Work-Based Learning
POV is partner in het KA2-project E-wbl, workbased learning. Samen met andere Europese partners willen we ons verdiepen in duaal leren. Er worden modules ontwikkeld voor de professionalisering van leerkrachten.

Boost for CLIL in VET
Key Action 2 project for making a MOOC course and a Share!-platform & forum.

Future Teacher 3.0
Future Teacher 3.0 as a bridge to accessible and customised adult education.

Outstanding Newly Qualified Teacher Programme
Key Action 2 project focussing on newly qualified teachers.

Enhancing Entrepreneurship in Education
This project intended to find out what the role of a local government could be in enhancing entrepreneurship in their schools.