Internationalisering: leren over grenzen heen

Leren stopt niet bij de muren van de school, het centrum of zelfs de landsgrenzen. Door in contact te komen met andere onderwijssystemen, culturen en methodieken, verbreden leerlingen, leerkrachten en scholen hun horizon en versterken ze hun expertise.

Internationalisering is een belangrijke pijler binnen Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en sluit naadloos aan bij de visie van EPOS, het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Onderwijs en Vorming. Net zoals EPOS geloven wij dat internationale ervaringen bijdragen aan kwaliteitsvol onderwijs, persoonlijke groei en een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Mobiliteit en samenwerking over de grenzen heen verrijken niet alleen de individuele deelnemer, maar versterken ook onze scholen en opleidingscentra als geheel.

Internationale projecten op maat van scholen en de samenleving
Bij Provinciaal Onderwijs Vlaanderen gaan we verder dan het ondersteunen van individuele mobiliteit. We ontwikkelen en coördineren ook internationale projecten die inspelen op de noden van onze scholen en de uitdagingen van vandaag en morgen. Of het nu gaat om innovatieve leermethodes, digitale transformatie, duurzaam onderwijs of inclusie: onze projecten worden steeds opgezet met oog voor de toekomst en met de ambities van Vlaanderen 2050 in het achterhoofd. Zo bouwen we mee aan een onderwijssysteem dat wendbaar, vooruitstrevend en internationaal georiënteerd is.

Contact? koen.bouve@pov.be

Internationale projecten

Augmented reality in het beroepsonderwijs – Spatial Awareness for vulnerable learners with AR-tools (SAVLAR) (2022 – 2025)

Veel leerlingen begrijpen 2D-modellen niet goed, terwijl AR hen helpt abstracte concepten in 3D te visualiseren. Dit maakt leren effectiever en toegankelijk, omdat AR op gangbare apparaten werkt zonder extra kosten. Het project richt zich op de implementatie van AR in STEM-onderwijs, met speciale aandacht voor kwetsbare leerlingen in het beroepsonderwijs (VET).

Gamebased lezen – Increase reading pleasure and -skills in VET (iREAD) (2022 – 2025)

Met de inzichten van PISA als basis, streven we naar een doorbraak in het leesonderwijs. Ons doel is om de leesvaardigheden te verbeteren, de motivatie van leerlingen te vergroten en leerkrachten te ondersteunen in hun cruciale rol. Met behulp van innovatieve methoden en geavanceerde technologieën willen we de liefde voor lezen stimuleren en leerlingen de noodzakelijke leesvaardigheden bijbrengen.

STEPS LS – Supporting Transitions in Education: Primary to Secondary through Lesson Study (2024 – 2026)

De overgang van leerlingen van basisonderwijs naar secundair onderwijs komt met de nodige uitdagingen. 

Die uitdagingen zijn onder meer affectief en academicisch welbevinden. Dit is vooral significant in STEM-vakken, waar onderzoek aantoont dat een moeizame overgang vaak leidt tot verminderde motivatie en lagere academische prestaties, met name bij kwetsbare leerlingen. Een bijkomende uitdaging is het effectief vormgeven van professionele ontwikkeling van leraren om de soepele overgang van leerlingen tussen het basis- en secundair onderwijs te ondersteunen.

Dit project koppelt in elk deelnemend land een basisschool met een secundaire school. We verkennen via de Lesson Study-benadering de mogelijkheid om met de leraren een PLG te bouwen waarbij vakinhoudelijke kennis en pedagogisch-didactische kennis centraal staat.

Jaar 1 gaan we de verschillende leraren en leidinggevenden kennis laten maken met aspecten van Lesson Study en met aspecten van hun eigen schoolwerking. De leidinggevenden krijgen een training tot procesbegeleider. Naar aanleiding van deze samenkomsten maken we een toolkit die verder in het project wordt ingezet en uitgetest.

Jaar 2 gaan we verschillende schooloverstijgende Lesson Study-cycli doorlopen. Daarbij worden STEM-projecten ingezet als middel. De ervaring van schooloverstijgende Lesson Study-cycli leveren extra data op. Door die ervaringen en data kunnen we de toolkit verder verfijnen. 

De verschillende partners zijn:

  • POV (België) – coördinatie
  • Universita tA Malta (Malta) 
  • Trinity College (Ierland)
  • European University (Cyprus)